Gedeputeerde Huib van Essen vult spouwmuur met isolatie

Eerste 200 woningen van mensen met smalle beurs geïsoleerd

In de gemeenten Utrecht, Woerden, Leusden en Amersfoort worden momenteel, op kosten van de provincie Utrecht, de eerste tweehonderd woningen geïsoleerd van woningeigenaren met een klein budget. Om met eigen ogen en oren te ervaren hoe het isoleren in zijn werk gaat, namen gedeputeerde Huib van Essen en wethouder Lot van Hooijdonk vrijdag een kijkje op Kanaleneiland-Zuid in de gemeente Utrecht.

Bron: www.provincie-utrecht.nl |16 december 2022

Brief van de gemeente

De provincie werkt bij deze actie nauw samen met gemeenten. Die weten welke inwoners in aanmerking komen voor een isolatievoucher: huiseigenaren die eerder een energietoeslag ontvingen. Zij kregen een brief van hun gemeente met daarin een isolatievoucher. Wie wil ingaan op het aanbod, belt of mailt de gemeente en wordt in contact gebracht met een isolatiebedrijf. In de vier gemeenten heeft gemiddeld 58 procent van de huiseigenaren die een brief ontving, zich gemeld om het huis te laten isoleren.

Gedeputeerde Huib en wethouder Lot van Hooijdonk vullen spouwmuur met isolatie
Gedeputeerde Huib en wethouder Lot van Hooijdonk vullen spouwmuur met isolatie

Vleermuizen en vogels

Het isoleren zelf gebeurt op natuurvriendelijke wijze. Dat houdt in dat vleermuizen en vogels die in de spouwmuren nestelen, eerst de kans krijgen weg te vliegen, voor de muren gevuld worden met isolatiemateriaal. Voor de dieren worden vervangende verblijfplaatsen gerealiseerd, zoveel mogelijk in de spouw zelf. De tweehonderd woningen die nu onder handen zijn of worden genomen, zijn eerder al ’natuurvrij’ gemaakt om de vleermuizen niet te storen tijdens hun winterrust.

Tweede ronde

In het eerste kwartaal van 2023 start een tweede ronde waarbij huizen elders in de provincie natuurvrij worden gemaakt en vervolgens geïsoleerd. Dit kan pas na de winterrust van de vleermuizen en voor de start van het broedseizoen van de vogels.

De provincie heeft ruim 3,5 miljoen euro gereserveerd voor de isolatievouchers.

Naar iets opzoek? Vul het hier in...

Search