Natuurvriendelijk isoleren
ook voor uw klanten?

In de spouw en onder het dak van woningen leven beschermde vogels en vleermuizen. Spouwmuurisolatie leidt helaas vaak tot het doden van deze dieren en het verdwijnen van hun verblijfplaatsen. Daarom is in overleg met isolatiespecialisten de methode Natuurvriendelijk isoleren ontwikkeld.

Foto: Unitura.nl

Aan de slag met natuurvriendelijk isoleren

U kunt tijdens de looptijd van de Landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (drie jaar) aan de slag met deze methode in alle gemeenten. En vervolgens in gemeenten die een gemeentebrede omgevingsvergunning (pre-SMP of SMP) hebben waar inwoners gebruik van kunnen maken.

In alle gevallen geldt hierbij de voorwaarde dat woningeigenaren een isolatiebedrijf inschakelen dat natuurvriendelijk isoleert.

Natuurvrij maken

Bij het natuurvriendelijk isoleren moeten vogels en vleermuizen de kans hebben om weg te vliegen, voordat de spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarvoor is het noodzakelijk om alle toegangen tot de woning af te sluiten en op regelmatige afstand flappen (exclusion flaps) voor openingen in de spouwmuur te plaatsen. De vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Na enkele dagen is een woning natuurvrij.

Training Natuurvrij maken

Normaal gesproken is dit het werk van de ecoloog, maar isolatiebedrijven kunnen een incompany training volgen waarbij zij leren wat er komt kijken bij het natuurvrij maken van een woning. Daar leert u welke technieken er zijn om verschillende openingen in woningen af te sluiten. Daarna bent u bekwaam in het natuurvrij maken van particuliere woonhuizen. Ook krijgt u informatie over het creëren van nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren en hoe u melding kunt doen in de natuurvriendelijk isoleren applicatie. Door de melding kan een vinger aan de pols worden gehouden over het aantal woningen dat deelneemt en kan de overheid de effecten op de beschermde diersoorten monitoren. Dat is afgesproken in regels die de overheid heeft opgesteld voor het natuurvriendelijk isoleren.

Daarvoor ontvangt u tijdens de training de inloggegevens van deze applicatie. De training neemt een dagdeel in beslag. Basiskennis ecologie is niet nodig. Na afloop is uw gehele bedrijf gecertificeerd.

Neem contact op

De trainingen ‘Natuurvrij maken’ kunnen alleen incompany gevolgd worden door een van de bevoegde bureaus.

Wilt u meer weten over de incompany training? Neem contact op met één van onderstaande bureaus voor de mogelijkheden:

Spouwverblijven en isoleren

Bij natuurvriendelijk isoleren zorgt het isolatiebedrijf voor een nieuwe verblijfplaats voor vleermuizen in de spouw: het spouwverblijf. Uit onderzoek blijkt dat een woning met een spouwverblijf nog steeds goed is geïsoleerd. Verder is goede ventilatie belangrijk als een woningeigenaar alleen de spouwmuur – en niet het dak – isoleert.
Meer informatie vindt u in de folder.

Het onderzoek vindt u op de website van bouwkundig adviesbureau Atriensis.

Naar iets opzoek? Vul het hier in...

Zoek