Natuurvriendelijk isoleren
ook voor uw klanten?

In de spouw en onder het dak van woningen leven beschermde vogels en vleermuizen. Spouwmuurisolatie leidt helaas vaak tot het doden van deze dieren en het verdwijnen van hun verblijfplaatsen. Daarom is in overleg met isolatiespecialisten de methode Natuurvriendelijk isoleren ontwikkeld. U kunt hiermee aan de slag in gemeenten die een ontheffing van de Wet natuurbescherming (Wnb) hebben.

Foto's: Unitura.nl

Natuurvrij maken

Om gebruik te maken van deze ontheffing moeten vogels en vleermuizen de kans hebben om weg te vliegen, voordat de spouwmuur wordt geïsoleerd. Daarvoor is het noodzakelijk om alle toegangen tot de woning af te sluiten en op regelmatige afstand flappen (exclusion flaps) voor openingen in de spouwmuur te plaatsen. De vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Na enkele dagen is een woning natuurvrij.

Training Natuurvrij maken

Normaal gesproken is dit het werk van de ecoloog, maar isolatiebedrijven kunnen een training volgen waarbij zij leren wat er komt kijken bij het natuurvrij maken van een woning. Daar leert u welke technieken er zijn om verschillende openingen in woningen af te sluiten. Daarna bent u bekwaam in het natuurvrij maken van particuliere woonhuizen. Ook krijgt u informatie over het creëren van nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren en hoe u melding kunt doen om gebruik te maken van de ontheffing van de Wnb.

Daarvoor ontvangt u tijdens de training de inloggegevens van de pre-SMP applicatie. De training neemt een dagdeel in beslag. Basiskennis ecologie is niet nodig. Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname. U kunt kiezen uit een training met open inschrijving (per training maximaal twee personen per bedrijf) of een incompanytraining.

Open inschrijving

We bieden meerdere keren per jaar een kosteloze training aan voor isolatiebedrijven met open inschrijving. Per training is plek voor 10 personen en kunnen maximaal twee personen van hetzelfde bedrijf meedoen.

Data komende trainingen

  • Nieuwe data volgt
man die een spouwmuren natuurvrij maken op een natuurvriendlijke manier

Incompanytraining

Heeft u een voorkeur voor een incompanytraining voor de medewerkers van uw bedrijf? Dat is natuurlijk mogelijk. De kosten voor deze trainingen zijn voor eigen rekening. Wilt u hier meer over weten? Stuur ons een bericht en we nemen we contact met u op over de mogelijkheden.  

Open inschrijving

    Incompany trainingen

      Naar iets opzoek? Vul het hier in...