Foto's: Unitura.nl

Natuurkalender

Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Het isolatiebedrijf houdt bij het natuurvrij maken rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen.

Natuurkalender natuurvriendelijk isoleren

Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de woning vooraf ‘natuurvrij’ is gemaakt. Dat wil zeggen dat de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn uit de spouw of onder het dak. Isolatiebedrijven mogen de woning niet het gehele jaar door natuurvrij maken, daarbij werken ze volgens de natuurkalender:

  • Het isolatiebedrijf mag tijdens de winterrust wel het natuurvrij maken voorbereiden (flappen ophangen), maar niet isoleren.
  • Tijdens de kraamperiode van de vleermuis en het broedseizoen van vogels mag het isolatiebedrijf niet natuurvrij maken.

Plan uw isolatie op tijd

Het is daarom belangrijk om tijdig een afspraak te maken. Als uw woning vóór 1 april of vóór 1 november natuurvrij is gemaakt, mag er ook in het voorjaar en/of winter geïsoleerd worden. Het vraagt een iets andere manier van plannen, maar de isolatie kan dan wel gewoon doorgaan. Uw isolatiebedrijf kan u daarover adviseren.

Natuurkalender

Op de natuurkalender van de vleermuis zijn er twee belangrijke periodes: De winterrust (een soort winterslaap) en de kraamperiode. Met deze periodes moet rekening gehouden worden als u uw spouwmuren of dak wilt laten isoleren.

1. Winterperiode

Tussen 1 november en 1 maart zijn vleermuizen niet actief. Veel vleermuizen verblijven stilletjes in de spouwmuur en vliegen heel zelden uit om eten te zoeken. Het is in deze periode niet toegestaan spouwmuren te isoleren als de muren VOOR de winterslaap niet natuurvrij gemaakt zijn. Aanwezige vleermuizen in de spouwmuren worden dan namelijk mee-geïsoleerd en gedood. Het isoleren van de spouwmuren in de winter kan dus alleen als de muren voor 1 november natuurvrij gemaakt zijn. Het nemen van voorbereidende maatregelen voor het natuurvrij maken van de woning mag in deze periode wel.

2. Kraamperiode en broedseizoen

De kraamtijd van de vleermuis is ongeveer van 1 april t/m 1 augustus. Ook in deze periode kun je niet zomaar isoleren. Isoleren is alleen mogelijk als de spouwmuur vóór de kraamtijd natuurvrij gemaakt is, zodat er geen vleermuizen aan het kramen zijn.
Het natuurvrij maken van de spouwmuren is ín de kraamtijd niet toegestaan. De moedervleermuismuis verlaat in deze periode regelmatig de spouwmuur om eten te zoeken voor haar kind. Als je in deze periode exclusion flaps zou plaatsen, zou ze niet meer terug kunnen keren in de spouw, waardoor ze haar jong niet meer kan voeden en het sterft. Het isoleren van de spouwmuren in de kraamtijd kan dus alleen als de muren voor 1 april natuurvrij gemaakt zijn. Anders moet u wachten tot 1 augustus.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Dus wilt u energie besparen én de natuur beschermen? Genieten van een comfortabel huis én van de vogeltjes in uw buurt?
Kies voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf doet de rest. U hoeft zelf niets te doen!

Naar iets opzoek? Vul het hier in...

Zoek