Wat is natuurvriendelijk isoleren?

Steeds meer mensen isoleren hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren regelmatig dieren worden gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen of dwergvleermuizen?  Dat is niet nodig, want u kunt natuurvriendelijk isoleren.

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert. Daarna zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren.

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

1. Natuurvrij maken

Het isolatiebedrijf geeft vóór de isolatie vogels en vleermuizen de kans om uit uw woning te vertrekken. De isolatiespecialist maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.  Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren. Bij natuurvriendelijk isoleren kan het hele jaar door worden geïsoleerd, als de vogels of vleermuizen vooraf vertrokken zijn. Het isolatiebedrijf houdt bij het natuurvrij maken rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen.

2. Isoleren + andere verblijfplaats

Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om uw woning te isoleren. Daarbij zorgt het bedrijf ervoor dat voldoende plekken beschikbaar blijven voor de dieren. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. Uiteraard zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie.

3. Melding

Om van deze nieuwe werkwijze gebruik te mogen maken, moet het isolatiebedrijf de woning registreren in een speciale applicatie. Alle gemeenten in Nederland hebben toegang tot deze applicatie. Door de melding kan een vinger aan de pols worden gehouden over het aantal woningen dat deelneemt en wat de effecten op de beschermde diersoorten zijn. Dat hebben ministeries, provincies en gemeenten afgesproken in regels die ze hebben opgesteld voor het natuurvriendelijk isoleren.

Gierzwaluw in inbouwnestkast in dakoverstek

Foto: Unitura.nl

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Wilt u energie besparen én de natuur beschermen? Genieten van een comfortabel huis én van de vogeltjes in uw buurt?
Kies voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf doet de rest. U hoeft zelf niets te doen!

Naar iets opzoek? Vul het hier in...

Search